COMUNA PRIPONESTI
(Descriere generala)
Comuna Priponesti este situata in partea de NV a judetului Galati si se invecineaza la Nord cu comuna Tutova, Jud. Galati, la Est cu Comuna Ghidigeni, iar la Sud cu comuna Gohor si are in componenta satele Liesti, Ciorasti, Priponesti Vale si Priponesti Deal. De asemenea este situata pe malul drept al raului Barlad si este strabatuta aproape central de raul Pereschiv. Forma de relief dominanta este cea de deal, comuna situandu-se pe grupa de relief Colinele Tutovei cu o altitudine ce nu depaseste 200 m.
Comuna este situata la o distanta de 30 km fata de municipiul Tecuci si 30 km fata de municipiul Barlad fiind comuna cea mai indepartata de resedinta de judet Galati si care se invecineaza cu trei judete, Vaslui, Bacau si Vrancea.
In localitatea Priponesti se afla si majoritatea sediilor civice ale comunei.
Totalitatea suprafetelor comunei insumeaza 5531 ha de pamant din care 372 ha sunt intravilan si 5159 extravilan.
In comuna traiesc, conform ultimului recensamant, 2324 de oameni care traiesc in 1209 gospodarii.
Despre intemeierea localitatilor din comuna exista putine informatii, unele surse vorbesc despre satele componente ca ar fi fost intemeiate pe la mijlocul sec. al XVIII-lea si au fost stapanite de boieri locali precum Trifon, in Priponesti, de la care s-ar trage si numele localitatii, initial Trifonesti si mai apoi printr-o greseala de scriere a devenit Priponesti.
Localitatea Ciorasti a fost se pare stapanita de un oarecare boier Cioara care , de asemenea, ar da si numele localitatii.
Toate aceste informatii sunt insa destul de vagi, la fel ca si legenda intemeierii satului Priponesti care , conform spuselor oamenilor satului in mare parte neinformati, spune ca aici Stefan cel Mare si-ar fi priponit calul. Atat timp cat aceasta parte a Moldovei a fost in stapanirea marelui voievod nu este exclus acest lucru, insa conditiile in care a priponit calul nimeni nu le poate explica.
Activitatea dominanta in zona este agricultura de subzistenta insa in ultimii ani au aparut intreprinzatori care au arendat terenurile majoritatii localnicilor. In acelasi timp exista si cate persoane fizice care au intemeiat microferme de oi sau capre, fapt ce ridica oarecum nivelul de dezvoltare zonala.
Pe raza comunei Priponesti exista si cateva puncte economice principale precum fabrica de otet de la Nichiseni, fosta Iacomi( nume ce l-a purtat statia de tren ), sau fabrica de ulei Helliantus, patronata de D-l Manaila.
Pe teritoriul comunei nu exista punte de atractie turistica, poate doar Popasul Privighetoarea, amenajat in permanenta in ultimii ani.
Lipsa unui camin cultural sau a altei institutii de cultura face ca tinerii celor trei sate componente ale comunei sa nu aiba acces la activitati culturale. Pana la absolvirea clasei a VIII-a foarte multi copii nu vad orasul decat atunci cand cadrele didactice organizeaza excursii scolare. Daca in urma cu cativa ani copiii mergeau chiar in tabere scolare in prezent , din cauza lipsurilor parintii nu-si mai permit sa sustina copiii pentru a participa la astfel de evenimente.
In ceea ce priveste evenimentele locale pot fi mentionate hramuriile bisericilor Sf. apostoli Petru si Pavel la Ciorasti, Sf. arhangheli Mihail si Gavril si Sf.Nicolae la Priponesti. In acelasi timp de remarcat este evenimentu „Fiii satului” care se desfasoara an de an in localitatea Ciorasti la data de 29 iunie.
Facilitatile oferite de localitate sunt reprezentate in principal de forta de munca ieftina, fapt ce poate constitui in acelasi timp si un fapt negativ deoarece majoritatea populatiei nu are un loc de munca permanent, foarte multe persoane fiind inscrise la ajutor social oferit de Primarie.
Despre evolutia comunitatii din punct de vedere cultural, economic sau social se poate spune ca in ultimii ani din cauza conditiilor economice generale populatia este intr-o continua scadere ca numar iar de partea culturala doar scoala isi pastreaza rolul pricipal. O mare parte a tinerilor s-au indreptat spre un loc de munca in strainatate, zona neoferind o oferta stabila a unui serviciu. Inafara de cele doua minifabrici de otet si ulei unde activeaza nu mai mult de 20 de persoane din Priponesti si Ciorasti, si cele doua ferme agricole unde lucreaza maxim 10 persoane, alte locuri de munca nu mai exista.
Din discutiile purtate cu factorii locali, primar, consilieri etc. se pare ca exista proiecte care vizeaza modernizarea tuturor drumurilor din comuna, construirea unui camin cultural si a unui teren de sport practicabil si util, si totodata finalizarea lucrarilor privind alimentarea cu apa potabila si canalizare.
Intocmit, Director,
prof. Botezatu Daniel